Kurşun
Kurşun yeryüzünde 34. en bol bulunan elementtir. Yaklaşık 5000 yıldır kullanılmaktadır. Düşük erime noktası ve korozyon dayanımı ile ön planı çıkmaktadır. Çok geniş kullanım alanları mevcuttur ancak en önemli kullanım alanı batarya/akü üretimidir (USGS, 2016). Arz edilen kurşunun yaklaşık %80’i bu alanda kullanılmaktadır. Folyo ve yassı ürünler %6, pigment ve kimyasallar %5, muhtelif alanlar %3, mühimmat %3, alaşımlarda %2 ve kaplama üretimi %1’lik bir kullanım yüzdesine sahiptir (ILZSG, 2020).
Plastik kullanımı ile kurşunun kablo kaplamadaki ve teneke kutulardaki kullanımı oldukça azalmıştır. Ayrıca lehim ve kaynak için yerini daha çok kalaya bırakmıştır. Ayrıca tekerleklerdeki ağırlık dengeleyici ağırlıklar çelik ve çinko kullanılarak imal edilmektedir (USGS 2020).
Türkiye’de Kurşun Yataklarının Durumu
Türkiye’de kurşun yatakları aynı zamanda kurşun da içeren (kurşun-çinko yatağı) rezervlerdir. Ülkemizdeki en önemli rezervler Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesini sırasıyla Doğu Anadolu Bölgesi (Zamantı, Keban oksitli cevherleri) ve Batı Anadolu Bölgesi takip etmektedir (DPT, 2001).